woensdag 8 januari 2014

Het Grote Kleine Verzorgingsbericht

"100% natuurlijk"
"Hypoallergeen"
"Dermatologisch getest"
"Mild"

Enkele begrippen die je te zien krijgt bij het kopen gebruiken van babyverzorgingsproducten. We willen allemaal het beste voor onze oogappels en kiezen daarom ook zorgvuldig de verzorgingsproducten uit. Helaas zijn wij een luxemaatschappij met weinig tijd. Daarom moeten die verzorgingsproducten snel kunnen uitkiezen. Ze moeten in het oog springen en ons meteen aanspreken.  Door bijvoorbeeld bovenstaande begrippen op een verpakking te drukken denken wij, als consumenten het beste voor onze spruiten te hebben gekocht en gaan de producten zonder nadenken gebruiken. Tja, het staat er toch op? Dat het natuurlijk is? Dat het dermatologisch getest is? Dan is het vast goed!

Niet dus. Producenten kunnen alle begrippen die niet beschermd zijn (zoals hierboven) gebruiken om potentiële klanten te verleiden tot kopen. Keurmerken daarentegen zijn wel beschermd en geven je wél een garantie dat het product getest is door een onafhankelijk bureau. 

Om het even wat duidelijker te maken. De huid van baby is dunner dan onze huid. Alles wat in contact komt met die tere babyhuid dringt zonder problemen de huid binnen en kan zich zo verder in het hele lichaam verspreiden. Als je dus producten met dubieuze stofjes gebruikt heeft dit gevolgen voor het lichaam. Soms meteen (denk aan rode billetjes, droge huid, schilferige huid), vaak later (denk aan kanker, vruchtbaarheidsproblene, hart- en vaakziekten, maar ook aandachtsstoornissen en ontwikkelingsachterstanden).* Zelfs het gebruik tijdens de zwangerschap kan al gevolgen hebben voor de foetus.

Ik nam de proef op de som. Ik, luxepaardje dat houdt van geurtjes en kleurtjes ben overgestapt op enkele natuurlijke (en zelfs goedkopere) oplossingen. Ik heb altijd wegwerpluiers, wegwerpbillendoekjes, Zwitsal, Kruidvat eigen merk, Mustela en andere luxeproducten gebruikt voor de kinderen. Een tijdje geleden konden jullie mijn ervaring over de wasbare billendoekjes lezen. Deze worden nog steeds met veel plezier dagelijks gebruikt. Ondertussen worden de kinderen ook niet meer gewassen met zeep, of komt er geen badolie meer in bad. Ook de lichaamsmelk hebben we opzij geschoven. Voor in bad is er alleen water. Droge huid is verdwenen, snel vettend haar ook. De billetjes krijgen een dun laagje olijfolie na iedere verluiering. Ook de wegwerpluiers staan in de kast te verstoffen en de wasbare luiers hebben hun intrede gedaan. Als gevolg van dit alles hebben wij minder afval, propere kindjes zonder huidproblemen en veel meer plaats in de kast.

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen; denk na bij alles wat je voor je oogappel(s) gebruikt. Smeer alleen op hun lichaam wat je ook opeet; zo ben je zeker dat het veilig is.

Voila, even mijn mening over al dat wat bewuster leven neergezet. Voor meer (en betere) informatie verwijs ik jullie graag door naar Een Veilig Nest.


Babyverzorging die wij gebruiken:
-Wasbare luiers (op dit moment Bumgenius Flip en strikluiers)
-Wasbare billendoekjes (op dit moment lapjes handdoeken en Cheeky Wipes)
-Olijfolie
-Weleda iedere dag olie
-Fysiologisch serum
-Veel hydrofiele doeken
-Washandjes
-Handdoeken










*Bij deze wil ik niet zeggen dat zulke zaken sowieso deze oorzaak hebben, maar het kan bijdragen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten