zondag 26 januari 2014

Handleiding voor de baby

Baby X Versie 2.0


1. Aankoop - Garantie - Reparaties

De aankoop is definitief. Het is onmogelijk de baby in te ruilen, een tegoedbon of geld terug te krijgen. Niet goed? Pech.  Doe geen moeite te proberen, want U  komt teleurgesteld terug. Er is geen garantie op de baby, ook niet op onderdelen ervan. Voor reparaties wendt U zich tot de huisarts. Bij kleine reparaties kunt U thuis aan de slag met materiaal uit de (huis)apotheek. Bij grotere reparaties is het aangewezen een specialist te bezoeken. Indien nodig wordt er een operatie uitgevoerd . Het is mogelijk dat de baby ter reparatie moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Kosten zijn voor U.


2. Waarschuwing

Huilt, poept, spuugt, zegt 'nee', gilt, tiert, springt, staat voor de TV, smost, weigert af en toe commando's op te volgen. In volgende hoofdstukken worden ook de waarschuwing behandeld. 


3. De baby: onderdelen

Hoofd: Groot en wiebelig, ondersteuning noodzakelijk
Nek: Verbinding lichaam en hoofd, sterkt aan binnen enkele maanden, ondersteuning noodzakelijk
Borst en buik: Voornaamste organen zitten hier. Behandel voorzichtig
Armen en handen: Grijpgraag, oppassen voor gevaarlijke voorwerpen
Benen en voeten: Interessant om mee te spelen voor de baby
Huid: Dun en gevoelig, zachte en natuurlijke producten zijn aangewezen
Billen: Vaak vies, ecologische luiers of wasbare luiers zijn aangewezen, BZC mogelijk


4. Benodigdheden

(Wasbare) luiers
Wasbare billendoekjes of washandjes
Hydrofiele doeken (6 per dag)
Natuurlijke verzorgingsolie (goed voor alles)
Kleding (ecologische stoffen aangeraden, indien mogelijk)
Ergonomische drager (goed voor alles, wordt later uitgelegd)
Interessante voorwerpen (potten,pannen, dekentjes, kussens, lepels, speelgoed kan ook)


5. Voeding:

Borstvoeding aanbevolen. Kunstvoeding mogelijk. Hydrofiele doeken noodzakelijk i.vm. spugen.

5.1. Borstvoeding

Op vraag, met voorkeur +8 voedingen per dag. Bij problemen contacteer de vroedvrouw/lactatiekundige

5.2. Kunstvoeding

Vaak kleine voedingen aanbieden. Flesjes goed uitwassen en steriliseren. Altijd voeding in huis hebben. Bij verlaten van het huis altijd +3 voedingen bij hebben.  Speen kan noodzakelijk zijn om aan zuigbehoefte te voldoen. Bij problemen contacteer de huisarts/kinderarts.

5.3. Bijvoeding

Tot de leeftijd van 1 jaar is (moeder)(kunst)melk de hoofdvoeding. Vanaf 6 maanden kan de baby bijvoeding krijgen op eigen tempo. Verschillende opties mogelijk: Rapley, geplet, gemixt. Kies een optie die bij U past. Gezonde voeding heeft de voorkeur i.v.m. de lichaamsontwikkeling. Ongezonde voeding heeft geen toegevoegde waarde aan de ontwikkeling van de baby.

5.4. Problemen

Indien U denkt dat de baby voedingsproblemen heeft, wendt U zich tot de huisarts/kinderarts. 


6. Slapen

Co-sleeping aanbevolen, tenzij problemen of voorkeuren. Baby mag houding kiezen. Buik- en zijligging toegestaan indien voldoende toezicht. Mogelijke slaapplaatsen: overal. Bij slaapproblemen kan een ergonomische drager gebruikt worden om de baby en de ouders overdag rust te geven. Het is mogelijk dat als de baby overdag beter slaapt, dit ook 's nachts het geval is.  Indien U denkt dat de baby slaapproblemen heeft, wendt U zich tot de huisarts/kinderarts.


7. Stoelgang en plassen

Baby kan op het potje (Google: BZC). Luier is mogelijk. Baby hoort meermaals per dag te plassen. Aantal en kleur plasluiers is een goede indicator om te weten of de baby genoeg vocht binnenkrijgt. Stoelgang is variërend van 1 keer per week tot meermaals per dag, en variërend van geel tot groen. In de eerste dagen is zwarte stoelgang (meconium) normaal. 

7.1. De standaard wegwerpluier

Gemaakt van natriumpolyacrylaat. Dit materiaal neemt vocht op en wordt een stijve massa (gel). Als de baby geplast heeft, wordt de luier zwaar. Eénmalig gebruik. Milieubelastend. Duur. Baby's billen kunnen slecht reageren op deze standaard wegwerpluier.  Baby is later zindelijk door het droge gevoel. Verschillende merken en prijsklassen.

7.2. De ecologische wegwerpluier

Gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Composteerbaar.  Eénmalig gebruik.  Luier wordt zwaar. Duurder dan de standaard wegwerpluier.  Minder droog gevoel. Baby is ook later zindelijk.Verschillende merken.

7.3. De wasbare luier

Gemaakt van natuurlijke materialen. Goedkoop. Meermaals te gebruiken. Leuke kleuren en hippe prints. Gebruiksvriendelijk. Baby snel zindelijk door nat gevoel (gem. 18 maanden). Verschillende merken en prijsklassen. Voor elke baby een gepaste luier. Meer werk dan de wegwerpluier, maar baby- , portemonnee-, en milieuvriendelijker.

7.4. Billendoekjes

De billen worden schoongemaakt met water en een wasbaar doekje/washandje. Eventueel kan een beetje natuurlijke olie gebruikt worden.  Goed afdrogen. 

! Waarschuwing: wegwerpbillendoekjes bevatten gevaarlijke, hormoonverstorende stoffen. Gebruik is af te raden. Zie advies Kind & Gezin.

7.5. Luieruitslag

Voorkomen is beter dan genezen. Verschoon de luier om de 3 uur, indien stoelgang gemaakt, onmiddellijk. Bij luieruitslag, baby laten rondkruipen zonder luier.  Gebruik wegwerpbillendoekjes onmiddellijk stopzetten en spoelen met enkel water.

7.6. Problemen

Bij problemen met stoelgang en billen de huisarts/kinderarts contacteren.


8. Huilen

Een huilbaby bestaat niet. Huilen is het een communicatiemiddel van een baby. Huilen heeft een oorzaak . Er moet altijd op een huilbui ingegaan worden, binnen de mate van het mogelijke.

8.1. Mogelijke oorzaken en hun oplossingen

Honger: Geef de baby eten.
Zuigbehoefte: Geef de baby de borst bij borstvoeding en een speen bij flesvoeding. Sommige baby's verkiezen ook een duim.
Vermoeidheid: Breng de baby tot rust en geef de baby de ruimte te slapen (bij de ouder op de arm, in een ergonomische drager, in het ouderlijk bed, in het kinderbed, in de box, op de grond, in de zetel, bij oma, bij tante Juliette, in de auto, in de fietskas)
Mamahonger: Geef de baby mama. Dit kan d.m.v. huid-op-huidcontact (zet een filmpje op, neem er wat lekkers bij en geniet)., of door een ergonomische drager. Ook co-sleeping helpt bij mama-honger.
Buikkrampen: Gebruik een ergonomische drager. M-houding en lichaamscontact brengt de baby tot rust. Medisch consult is aan te raden bij vaak voorkomende buikkrampen.
Spugen/zuur: Gebruik een ergonomische drager. Geef vaker kleine voedingen. Houdt de baby vaak rechtop. Zet bed en box schuin. Leg baby op de buik. Een medisch  consult is noodzakelijk als deze oplossingen niet voldoende helpen.

8.2. Als het huilen niet stopt

Contacteer de huisarts/kinderarts. 
Breng de baby even naar de oppas en blaas even uit.
Ga naar een andere kamer en tel tot 10, neem een kopje thee en kom tot rust.
Een baby hebben is zwaar en vermoeiend, rust voldoende uit, eet gezond, voldoende en gevarieerd, vraag en aanvaard hulp van anderen.

! Waarschuwing: Schud NOOIT Uw baby door elkaar. Verstrekkende gevolgen zijn hier aan verbonden en het huilen stopt niet. Ook ander geweld helpt niet.


9. Ergonomische drager

De ergonomische drager hoort in elk gezin thuis. Baby's , peuters en kleuters kunnen gedragen worden zonder de draagmama , -papa, -oma, -opa te belasten. 

De ergonomische drager is goed voor de ontwikkeling van de baby en voor de hechting tussen de baby en ouder. Verschillende problemen kunnen worden voorkomen en worden opgelost door het gebruik ervan. 

De ergonomische drager vindt  U al vanaf 45 euro. Ook zelf maken is een optie. De drager is gemakkelijk op te bergen en bespaart ruimte. De drager is (na enige oefening) gemakkelijk aan te doen. Ideaal voor stadswandelingen, familiebezoeken, natuurwandelingen, doktersbezoeken, openbaar vervoer, reflux, krampen, mamahonger, huilen, vermoeidheid, borstvoeding, hechting, reizen via bus/trein/luchtvaart/boot, huishouden, ...

Verschillende systemen en merken verkrijgbaar. Contacteer een draagconsulente of vraag advies aan de winkel/webshop.


10. Advies

Proficiat met Uw zwangerschap/de geboorte van Uw kind. Vanaf dat moment krijgt U van iedereen ongevraagd, goedbedoeld advies. Geen zorgen, U gaat dit zelf ook doen. Bedenk U wel dat U de ouder bent, U de beslissingen maakt en alleen U en Uw partners mening tellen. Bij ongevraagd advies laat U het advies in en uit Uw oor glijden. Laat U niet wijsmaken dat U geen beslissingen kunt maken door de hormonen. Sta stevig in je schoenen.


11. Links


Op Facebook kan je ook kijken naar de groepen:



Dit blogbericht is geen officiële handleiding. Afwijkingen hiervan zijn mogelijk, zelfs dagdagelijks. Neem alles met een korreltje zout. Ben je ongerust over je aanpak, opvoeding of baby? Neem dan contact op met andere mama's, Kind & Gezin, de huisarts of de kinderarts. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten